13’ÜNCÜ ETAP TARIMA DAYALI YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

13’ÜNCÜ ETAP TARIMA DAYALI YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Highslide JS

Toplantıda konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Varlı, şehir olarak devlet tarafından sağlanan hibe teşvik ve desteklerden yeterince faydalanılamadığını söyledi.

 

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında 13’üncü etap Tarıma Dayalı Yatırımların desteklenmesi bilgilendirme toplantısı yapıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan bilgilendirme toplantısında bir konuşma yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı, “Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2 bin 300 üyemize kaliteli hizmet anlayışımıza devam etmeye çalışıyoruz. Üyelerimiz içerisinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan 300’e yakın üyemiz var. Tüm üyelerimizin olduğu gibi tarım ve hayvancılıkla uğraşan üyelerimizin sıkıntılarını çözmek için elimizden gelen bütün çalışmaları yapıyoruz. Şehir olarak gerek sanayide gerekse tarım ve hayvancılıkta devletimizin sağladığı teşviklerden pek faydalandığımızı söyleyemeyiz”

 

Varlı, “Devletimiz hem sanayi anlamında hem tarım ve hayvancılıkta ciddi hibe destekleri, düşük faizli krediler veriyor. Ama biz tanıtım noktasında mı sıkıntılarımız var yoksa ihtiyacımız yok diye mi ama bizim ihtiyacımızın olmaması gibi bir durumumuz yok. Maalesef bu teşviklerden yararlanma noktasında zayıfız. Bundan dolayı bu tip değerlendirme toplantılarına oda olarak destek vermeye, ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Umarım bu toplantılardan sanayicimiz, çiftçimiz, üyelerimiz azamı şekilde faydalanırlar” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Tarım ve orman İl Müdürlüğü personeli Mühendis Davut Erdoğan bilgilendirme yaptı.

 

 

Toplantıda katılımcılara hitap eden Tarım ve Orman il Müdürü Sırrı Yılmaz, Kırıkkale’nin tarım konusunda gelişmesi için çalıştıklarını ve Kırıkkale Valisi Yunus Sezer’in kendilerine örtü altı yetiştiriciliğini geliştirilmesi ile ilgili olarak bir kota koyduğunu, bu kota doğrultusunda Kırıkkale’nin Sera Cenneti olacağını ifade etti. Yılmaz yaptığı konuşmanın devamında ise, “Kırsal Kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında 13. Etap tanıtım ve bilgilendirme toplantısına hoş geldiniz. Kırsal Kalkınma Destekleri 2006 yılından itibaren uygulanmaktadır. Bu kapsamda İlimiz genelinde toplam 36 yatırımcımız bu desteklemelerden faydalanmış ve 13,2 milyon TL hibe desteği almıştır. Bu çerçevede 12 Adet Çelik Silo, 3 Adet Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi Paketlenmesi ve Depolanması, 14 Adet Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi Paketlenmesi ve Depolanmasına yönelik tesisler ile 6 Adet Tarımsal Üretime yönelik sabit yatırım ve 1 Adet Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik proje uygulanmış ve bu projelerde yaklaşık 365 kişi istihdam edilmiştir”

 

Yılmaz, “Kırsal Kalkınma Destekleri programı; Küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, Modern tarım teknolojilerinin yaygınlaştırılması, Tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, Gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, Kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, Kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesini hedeflemektedir. Bu desteklemeler, KDV hariç toplam proje tutarından yüzde 50 oranında hibe şeklinde sunulmaktadır ve bu kapsamda tutarı 50 bin TL'den 2,5 milyon TL'ye kadar projeler destek alabilmektedir”

 

Yılmaz, “Bu yıl 13. Etap olarak başvuruları başlayan desteklemeler kapsamında; Bitkisel ve hayvansal ürünlerin ile su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, Yenilenebilir enerji üretim tesisleri yapımına yönelik yatırımlar, Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera yapımına yönelik yatırımlar, Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık için sabit yatırımlar, Hindi ve kaz yetiştiriciliği için sabit yatırımlar, Hayvansal ve bitkisel orjinli gübrelerin işlenmesi,  paketlenmesi ve depolanması, Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularının desteklenmesi, Gibi birçok konuda geniş bir destekleme imkanı sunulmaktadır”

 

Yılmaz, “Kırsal Kalkınma, en temel anlamıyla, çiftçimizin, üreticimizin ve tarıma dayalı sanayi yatırımcımızın topyekûn olarak, paydaş olduğu bu sektörde bir bütün olarak kalkınması demektir. Çiftçimizin, üreticimizin, küçük ve orta ölçekli sanayicimizin bu desteklemelerden etkili şekilde faydalanması sayesinde kalkınmanın sağlanması kaçınılmaz olacaktır. Bu anlayış ile hibe desteklemelerinden paydaşlarımızın en iyi şekilde yararlanması ve projelendirme aşamasından üretime kadar yol gösterici olunması büyük önem arz etmektedir” dedi.

 

Ticaret ve Sanayi odası toplantı salonunda yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Sait Özkılınç, Sulakyurt Belediye Başkanı İsmail Bildik, Çelebi Belediye Başkanı Yaşar Elidemir, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Varlı, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Akçelik, Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz, Müsiad Kırıkkale Şube Başkanı Mustafa Kaplan, tarım ve hayvancılık ile uğraşan işverenler, çiftçiler ve çok sayıda davetli katıldı.


Tarih : 28.08.2019 / Yer : KTSO
Hit : 2128