ÖZGÜN TEKNOLOJİLER GELİŞTİRMELİYİZ

ÖZGÜN TEKNOLOJİLER GELİŞTİRMELİYİZ

Highslide JS

Türkiye Savunma Sanayi Meclis Toplantısı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın katılımıyla Kırıkkale Makine ve Kimya Endüstrisi’nde yapıldı.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmaya Cumhuriyetin 95. Yılını kutlayarak başladı.

 Toplantıya katılımlarından dolayı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a teşekkürlerini sunan Hisarcıklıoğlu, “Sayın Bakanımız, binlerce yıllık şanlı tarihe sahip, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en üst makamı olan Genelkurmay Başkanlığı görevini üstün başarıyla tamamladı. Yakın tarihin bu zor zamanlarında, bu büyük sorumluluğu layıkıyla yerine getirdiği için de kendisine minnettarız. Şimdi de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Milli Savunma Bakanı olarak, yine önemli bir görev üstlendi. Vatanımızın bölünmez bütünlüğü, milletimizin güvenliği için gerçekleştirdiği özverili çalışmalardan dolayı Sayın Bakanımıza şükranlarımızı sunuyorum. Bizler 81 milyon olarak, güvenle iş yapabiliyor, evlerimizde başımızı huzurla yastığa koyabiliyorsak, bunu Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve güvenlik teşkilatımıza borçluyuz. Yüce rabbim, ordumuzu, emniyet güçlerimizi, girdikleri tüm mücadelelerde muzaffer kılsın” dedi.

 Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun milli ve manevi değerinin çok yüksek olduğunu belirten TOBB Başkanı, “Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana, ordumuzun kullandığı mühimmatın önemli bölümü bu tesiste üretiliyor. Dolayısıyla, bizleri burada en iyi şekilde ağırlayan, MKE Genel Müdür Vekili Sayın Mehmet Ünal’a teşekkür ediyorum. Ayrı bir teşekkürüm de, Türkiye Savunma Sanayi Sektör Meclisimizin kıymetli Başkanı ve üyelerine. Onlar, Kamu-özel sektör istişare platformu olarak, sektör meclisinde büyük bir ciddiyetle, özveriyle çalışmaktadırlar. Sektörümüzün büyüyüp gelişmesinde büyük pay sahibi oldular. Allah hepsinden, çalışmalarından razı olsun” şeklinde konuştu.

 TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, son 10 yılda dünyanın daha az güvenli bir yer haline geldiğini anlatarak şöyle devam etti: “Dünya Barış Endeksi’ne göre, küresel çapta barış ortamı,  arka arkaya 4 yıldır geriliyor. Yaklaşık 44 ülkede, çatışmalar yaşanıyor. Bunların 35i İslam ülkesinde. Birçok ülkede,  uluslararası terörizmden kaynaklanan sürekli bir tehdit algısı hüküm sürüyor. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri, dahi terör olaylarından büyük sıkıntı çekmektedir.

 Bakın ben her yerde şunu söylerim. Huzurun olmadığı yerde ticaret olmaz. Ticaretin olmadığı yerde de zenginlik olmaz. Dünyanın daha zengin bir yer olabilmesi için, daha güvenli bir yer olmasına ihtiyaç var. Ancak ne kadar güçlü olursa olsun, hiçbir ülke, tek başına dünya barışını tesis edemez. Üzülerek ifade ediyorum, başta NATO ve BM olmak üzere, uluslararası toplum, kendisinden bekleneni yerine getirmekte başarısız olmuştur.

 Yaşanan çatışmalara, kalıcı çözümler üretememiştir. İşte görüyoruz; bölgemiz adeta bir ateş çemberi. Son 10 yılda, dünyadaki silahlı çatışmalardaki insan ölümlerinin yüzde 50’den fazlası, Türkiye’nin iki sınır komşusu Irak ve Suriye’de gerçekleşti. Türkiye, içeride PKK, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleriyle mücadele ederken, bir yandan da sınır güvenliğini tesis etmekle uğraşıyor. İşte bu kapsamda, Afrin, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtları, çok şükür başarıyla gerçekleştirildi. Bu vesileyle Ordumuza ve Sayın Bakanımıza bir kez daha şükranlarımı sunmak istiyorum”.

 “Biz asker milletiz. Bize ölmez Türk derler” diyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye, dünyanın en etkili askeri gücüne sahip, 9’uncu ülkesidir. Türk ordusu bu bölgedeki en caydırıcı güçtür. Ancak dünya çok hızlı değişiyor. Yakın gelecekte bu gücü korumanın yolu, güçlü ekonomi ve yüksek teknolojiye yatırımdır” dedi.

 Son dönemde bu doğrultuda hızlı adımlar atıldığına değinen Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Türk Havacılık ve Savunma Sanayi cirosu, 2006 yılında 1,8’den, 2017’de 7 milyar dolara ulaştı. Dünyanın en büyük savunma şirketleri listesine girdik. Ordumuzun teçhizat ihtiyacının yurtiçinden karşılama oranı, 2003’de % 25 iken, 2017’de % 60’ın üzerine çıktı. Aynı zamanda küresel rekabette de ilerledik. Savunma sanayi sektörü ihracatı, 2006 yılında 480 milyon dolardan, 2017’de 1,7 milyar dolara yükseldi. Bu başarının mimarları olan, Savunma Bakanlığımız, Genelkurmayımız, Savunma Sanayi Başkanlığımız ve firmalarımızla iftihar ediyorum.

 Kamunun desteği olmasaydı özel sektör, özel sektörün azmi ve çalışkanlığı olmasaydı, kamu, tek başına bu başarıyı gerçekleştiremezdi. Elbette bu başarılarla yetinmeyeceğiz. Türk savunma sanayinin; üretim, ihracat ve teknoloji geliştirme alanlarında, şimdiye kadar yaptıklarından çok daha fazlasını başaracak potansiyeli var. Bakın Mehmet Akif çok güzel söylemiş: “Arkadan gelenler, yolda uyuyanları ezer geçerler. Duranlar için hayat hakkı yoktur. Beşeriyet durmuyor. Durursan muhakkak ezilirsin”.

 Şimdi yeni Sanayi Devrimi’nin alameti farikası olan; ileri malzeme, yapay zekâ ve siber güvenlik gibi alanlarda özgün teknolojiler geliştirmeye odaklanmalıyız. Bu devirde, metali, verimli ve kaliteli işlemek yetmiyor. Her ne üretiyorsak, teknolojiyi entegre etmek zorundayız. Bu noktada hep birlikte hareket etmeliyiz. Kamu bize güvenmeli, destek olmalı. Sektörün büyük oyuncuları ve onların etrafında konumlanan KOBİ’ler, birlikte hareket etmeli. Hiçbir kuruluş, ne kadar büyük olursa olsun, nihai ürününün tüm aşamalarını, tek başına gerçekleştiremez. Savunma sektörü şirketlerimizin, üretim süreçlerine, KOBİ’leri azami ölçüde dahil etmeleri, burada çok önemli. İşte bugün, KOBİ’lerin savunma sanayi kontratlarından aldıkları payı, nasıl arttıracağımızı tartışacağız”.

 

Bakan Akar vasıtasıyla, hükümete önemli bir konuyu daha iletmek istediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Geçenlerde ifade etmiştim. Sonrasında da Sayın Cumhurbaşkanımız buna benzer sözler söyledi. Piyasada bir yavaşlama var, para dönmüyor. Bu sıkıntıyı aşmak için, cesur ve kararlı adımlar bekliyoruz. Ticarette, ihracatta, istihdamda yüksek pay sahibi olan sektörlere, bu dönem için destek vermenin, faydalı olacağına inanıyoruz. Bu sayede hem ekonomik aktivite canlanacak, vatandaşların ve firmalarımızın morali yükselecek” dedi.

 Toplantı öncesinde, Bakan Akar,  TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Türk-İş Başkanı Atalay MKE işçileri ile birlikte yemek yedi ve üretim tesislerini gezdi. 


Tarih : 30.10.2018 / Yer : MKE MÜHİMMAT FABRİKASI
Hit : 2708