VERGİ YAPILANDIRMASINDA 1 ŞUBAT SON GÜN

VERGİ YAPILANDIRMASINDA 1 ŞUBAT SON GÜN

Highslide JS

7256 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılması kanununda yapılan erteleme ile ilgili Kırıkkale Defterdarı İbrahim Bayraktar ve TSO Başkanı Ahmet Varlı ortak bir açıklama yaptılar. Vergi borçları ile ilgili düzenlemelerin ele alındığı açıklamada yapılandırma kapsamına giren borçlar, ödeme şekli ve ödeme kanalları hakkında detaylı bilgiler verildi.

Yaşanılan pandemi ortamında vatandaşların borç yükünü azaltmak, kamuya olan borçlarını taksitler halinde ödeyebilmelerine imkan sağlamak adına Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe giren 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu ile ilgili Kırıkkale Defterdarı İbrahim Bayraktar ve TSO Başkanı Ahmet Varlı ortak bir açıklama yaptılar. Açıklamada başvuru ve ilk taksit ödeme tarihlerinde 1 ay erteleme yapıldığına vurgu yapıldı.  Tüm vergi mükelleflerini olduğu gibi Oda üyelerini de yakından ilgilendiren vergi yapılandırması konusunun önemine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi;

3343 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 7256 Sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvuru ve ilk taksit ödeme süresi birer ay uzatılmış olup, yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin 1 Şubat 2021 tarihi bitimine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları ve başvuru üzerine yapılandırılan alacaklara ilişkin peşin ödeme seçeneği tercih etmiş olanlar dâhil ilk taksit ödemelerini 1 Mart 2021 tarihi bitimine kadar yapmaları gerekmektedir.

Yapılandırma Kanunu ile Vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak, borçların taksitler halinde ödenebilmesi yaşadığımız pandemi ortamında vatandaşlarımıza rahat bir nefes aldıracaktır.  Yapılandırılan borçların peşin veya ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise ayrıca indirimler yapılacaktır. Ayrıca 7143 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacaklar talep edilmesi halinde 7256 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılabilecektir.

Pandemi nedeniyle vatandaşlarımızın ve çalışanlarımızın sağlığını korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla başvuruların, şahsen yapılmak yerine Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) veya e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla yapılması önem taşımaktadır.

17 Kasım 2020 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun” hükümlerinden yararlanmak için öngörülmüş olan başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri, 30Aralık 2020 tarihli ve 31350 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3343 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla birer ay uzatılmıştır.

Söz konusu Karar üzerine, yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin; 1 Şubat 2021 tarihi bitimine kadar  ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları ve başvuru üzerine yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit (peşin ödeme seçeneği tercih edilmiş olanlar dâhil) ödemelerini 1 Mart 2021 tarihi bitimine kadar yapmaları gerekmektedir.

Söz konusu Kanun ile Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince tahsil edilen; Vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılması, Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamının silinmesi, Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi, Motorlu Taşıtlar Vergisi borcuna bağlı faizler yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılması, Öğrenim ve/veya katkı kredisi borçlarına bağlı gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılması, Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim yapılması, Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde asıllarında %25 indirim yapılması, Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla, ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde;  Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim yapılması, Trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları asıllarında %12,5 indirim yapılması, Yapılandırılan tutarların peşin veya ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksitler halinde ödenmesi, Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödenmesi, Vadesi 31/12/2014 tarihinden önce olan aslı 100 TL ve altındaki borçların silinmesi, 7143 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması, 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçların yeniden yapılandırılması gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.

Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların (para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar) 30 Haziran 2021 tarihine kadar milli ekonomiye kazandırılması durumunda vergi alınmayacak ve vergi incelemesi yapılmayacaktır. Bu kanun hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin 1 Şubat 2021 tarihi bitimine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. İlk taksit ödemelerin 1 Mart 2021 tarihi bitimine kadar yapması gerekmektedir. 7256 sayılı Kanundan yararlanmak isteyenler, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi veya e-devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaparak, Vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla başvuruda bulunabileceklerdir. Yazılı olarak yapılan başvuruların taahhütlü posta veya APS ile gönderilmesi halinde postaya verildiği tarih, adi posta ile gönderilmesi halinde vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarih başvuru tarihi olarak dikkate alınacaktır. Yapılandırılan borçlar, tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödenebilecektir. Taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre, tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda biter. Birden fazla vergi dairesine borçlu olunması durumunda, her bir vergi dairesine olan borç için, ayı ayrı başvuruda bulunulması gerekmektedir. Yapılandırılan borçlar borçlunun tercihine göre taksitler halinde veya peşin olarak;

Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, Banka hesabından havale ile, Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, Vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla, Vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerine ödenebilecektir. Pandemi nedeniyle yapılandırma ile ilgili başvuruların İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden ya da posta yoluyla yapılmasını ve yoğunluktan kaynaklı yaşanacak sıkıntılara neden olmamak için son güne bırakılmadan başvuruların tamamlanmasını tavsiye ederiz.


Tarih : 26.01.2021 / Yer : KTSO
Hit : 1742