ALIŞVERİŞ POŞETLERİNİN ÜCRETLENDİRİLMESİ

ALIŞVERİŞ POŞETLERİNİN ÜCRETLENDİRİLMESİ

Highslide JS

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe giren poşetlerin ücretlendirilmesi ile ilgili olarak Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret İl Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü iş birliği ile alışveriş merkezi sahipleri ve esnaflarla bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda sosyal medyada yer bazı iddialar da açıklığa kavuşturuldu.

Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda Ticaret ve Sanayi odası, Ticaret İl Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü iş birliği ile beraber alışveriş merkezi sahiplerine ve esnaflara 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren poşetlerin ücretlendirilmesi ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda yasaya yönelik bilgiler verilirken, aynı zamanda 25 kuruşa satılan poşetlerden elde edilen gelirin ne için harcanacağı ve ne kadarı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, ne kadarı iş yerlerine kalacak anlatıldı.

Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Varlı yaptı. Varlı yaptığı açıklamada, “Ticaret ve Sanayi odası olarak üyelerimizi bilgilendirme noktasında bu tip yeni çıkan kanunların uygulanması noktasında yapılacak toplantıları odamızda yapılmasını biz talep ediyoruz. Bu manada inşallah bu toplantılar üyelerimize faydalı olacaktır. Memleketimiz için inşallah hayırlı olur” dedi.

Varlı’nın ardından konuşma yapan Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner ise, “biz bu tür toplantıları devamlı yapıyoruz. Her ne kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü kapsasa da iş yerlerini kapsadığı için bizlerde bu konuda desteklerimizi veriyoruz. Sadece bu konu ile ilgili değil diğer konularla ilgilide toplantılar yapıyoruz. Bunları yapmaya da devam edeceğiz. 2019 yılında 25 toplantı yapacağız. 2019 yılının planlamasını yaptık Valimiz Yunus Sezer’e de sunduk” dedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Atar ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi, “Malum olduğu üzere 1 Ocak ile itibaren ücretli poşet uygulaması başladı. Çevre kanunlarının değiştirilmesi ile ilgili olarak bültene alındı ve çevre kanununa eklemeler yapılarak ücretli poşet ve depozito kanunları eklendi. Bu kararlar meclisimizde oy birliği ile alınmıştır. Poşet uygulamasına nasıl geldik. Bakanlığımız sıfır atık diye bir proje başlattı. 2017 tarihinin Aralık ayında Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başladı”

Atar, “Buradaki amaç atıkların azaltılması, israfı önlemek ve atıkların geri dönüşüm olarak ekonomimize katkı sağlamak içindi. Bizde Kırıkkale olarak bu uygulamayı Kırıkkale Belediyesi ve Kırıkkale Valiliğinde pilot olarak başlattık. 2019 yılında da tüm kamu kurumlarında da bu uygulamaya geçmeyi planlıyoruz. Hatta 2018 yılı sonunda da sırf atık kumbaraları dediğimiz, kâğıt, cam, metal gibi görseli güzel olan kumbaralar yerleştirildi. Bu atık kumbaralarında atıklar ayrı ayrı toplanacak ve geri dönüşüm firmalarına verilmesi planlandı” şeklinde konuştu.

Atar, “4 ay içerisinde yaklaşık 4 ton gibi bir miktarda atık topladık.  Bu atıkları Kırıkkale Belediyesi’nin çöp toplama araçları ile Bahşılı Bedesten’de bulunan depolama alanımız var. Oraya toplanarak ciddi bir kaynak israfı oluyordu. 4 ayda 4 ton gibi bir miktar gerçekten çok yüksek. Sıfır atık ile başlayan bu projede poşetlerin tüketimi ciddi miktarda. Yapılan istatistiklere göre kişi başına 440 adet poşet tüketimi mevcut. Poşet uygulaması ile hedeflenen 2019 yılı sonuna kadar 80 adete kadar, daha sonra ise 40 adete kadar düşürmek. Bunu başara bilirsek ciddi anlamda önemli yol kat edeceğiz. Satışa sunulan 25 kuruşluk poşetlerin 15 kuruşu bakanlığımıza, 10 kuruş ise firmalara kalacak. Bakanlığımıza kalan 15 kuruşluk paydan elde edilen gelir ile geri dönüşüm fabrikaları, atık depolama yerleri yapılacak. Bahşılı Bedestende bulunan depolama yerimize bakanlığımızın ciddi yardımları olmuştu” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Çevre Yönetim ve Denetleme Şube Müdürü Gülseren Türkmen, 7153 sayılı konun ile değişik 2872 sayılı çevre kanununun 3. Maddesi (h) bendi (plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar) hakkında alışveriş merkezleri sahiplerine ve esnaflara bilgilendirme yaptı. Yapılan bilgilendirme toplantısına Ticaret ve sanayi odası Başkanı Ahmet Varlı, Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner, Çevre ve Şehircilik il Müdürü Uğur Atar, TSO Meclis Başkanı Ömer Akçelik, alışveriş merkezleri sahipleri ve çok sayıda esnaf katıldı.

Katılımcıların sorularının cevaplandığı son bölümde satılan poşetlerin iade edilmek istenmesi durumuna açıklık getiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Atar ve Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner, alışveriş poşetlerinin satış amacının ürünlerin gideceğe noktaya ulaştırılması olduğunu, bu işlevi tamamlayan bir poşetin işletmeler tarafından iade alınmasının söz konusu olmadığını ifade ettiler. Sosyal medyada alışveriş poşetleri ile ilgili birçok yanlış bilginin dolaştığını ifade eden Atar, büyük bir kısmı maksatlı olan bu yanlış bilgilerin aksine bu uygulamanın hem çevreye, hem ekonomiye büyük katkıları olacağını söyledi.


Tarih : 9.01.2019 / Yer : KTSO
Hit : 3012