TÜKETİCİ HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI

TÜKETİCİ HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Highslide JS

Tüketiciyi Koruma Haftası kapsamında Kırıkkale Üniversitesi Kocatepe Konferans Salonunda bir panel düzenlendi. Odamız katkılarıyla gerçekleşen panelde konuşmacılar bilinçli tüketim konusunda katılımcılara kapsamlı bilgiler verdiler.

 

HUKUKÇU PANELİSTLER

Tüketiciyi Koruma Haftası etkinlikleri çerçevesinde Kırıkkale Ticaret İl Müdürlüğü koordinesinde, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hukuki Araştırmalar Derneği işbirliği, Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefaret Kooperatifi ve Serbest Mali Müşavirler odası katkılarıyla bir panel düzenlendi. Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kocatepe Konferans Salonunda düzenlenen ‘Tüketici Mevzuatı ve Tüketici Hakları’ konulu panele Ankara 5. Ticaret Mahkemesi üyesi Yargıtay eski Genel Sekreter Yardımcısı Hakim Özgür Karadağ, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Prof.Dr. Hamdi Pınar, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ozan Can, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Turan Şahin ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yakup Güzel panelist olarak katıldılar.  

 

DOLANDIRICILARA DİKKAT

Tüketici hakları ve bilinçli tüketim ile ilgili resim yarışmasında dereceye giren öğrencilerin eserlerinin de sergilendiği panelde ilk olarak kürsüye çıkan Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner konuşmasına Afrin Operasyonuna katılan Mehmetçiğe destek mesajıyla başladı. Tüketiciler Günü ve Haftası münasebetiyle yapılan etkinliklerden bahseden Çetiner, yıl içerisinde de etkinliklerin devam ettiğini söyledi. Tüketici Hakem Heyetinin görev alanı ve faaliyetleri ile ilgili de bilgi veren Çetiner heyetin 2017 yılı için bin 417 başvuruyu karara bağladığını, bunların %71’inin tüketici %29’unun satıcı lehine kararlar olduğunu söyledi. Daha sonra kürsüye çıkan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürü Ahmet Erdal ise pazarlama yöntemlerinin değişmesiyle birlikte tüketicinin korunmasının zaruri hale geldiğine dikkati çekerek bu alanda yapılan faaliyetlerden bahsetti. Tüketici haklarının güvence altına alınması için çalışmalar yapıldığını söyleyen Erdal, telefon bankacılığı ve internet üzerinden yapılan dolandırıcılıklarla ilgili de katılımcıları uyararak yakın zamanda internet üzerinden alışveriş yapılan sitelerle ilgili ‘güven damgası’ uygulaması yapılacağını bu damganın bulunduğu sitelerden rahatlıkla alışveriş yapılabileceğini söyledi. Tüketici hakkını ihlal eden satıcıların aynı zamanda kul hakkını ihlal etmiş olduklarını belirten Erdal, konunun bu boyutunun da hesaba katılması gerektiğini hatırlattı.

 

TÜKETİM ÇILGINLIĞI

Panelin düzenleyicilerinden olan Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Genel Başkanı Av. Hüseyin Kaya ise bilimsel gelişmelerin insani gelişmelerin önüne geçtiğini, bu durumun ise evrensel bir sorun olarak karşımıza çıktığını söyledi. Tüketim çılgınlığının temelinde yatan sorunun bu bilimsel gelişmeler olduğuna dikkat çeken Kaya, tüketicinin korunmasına yönelik yapılan çalışmalara harcanan zaman ve bütçeye dikkat çekerek bu kaynakların farklı alanlarda kullanılması gerekirken tüketicinin aleyhine gelişmelerin artması sebebiyle bu alanda kullanılmak zorunda kalındığını söyledi. Protokol konuşmalarının ardından Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Ramazan Çağlayan başkanlığında panele geçildi. Panelistler kendilerine verilen süre içerisinde Tüketici Hakları ve Tüketici Mevzuatı ile ilgili birikimlerini katılımcılarla paylaştılar. Panelin ardından katılımcılara ve hafta nedeniyle düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere plaket ve ödülleri takdim edildi.


Tarih : 21.03.2018 / Yer :
Hit : 3068